Aksjer og aksjehandel

Når du kjøper aksjer så kjøper du en eierandel i en bedrift. Aksjehandel utføres som regel over internett. Det du trenger for å begynne med aksjehandel er penger til å investere, samt en aksjemegler og en VPS konto.

aksjehandel aksjer aksjemegler vps konto penger investere trading

Aksjer til Norske selskaper kan kjøpes på Oslo Børs. Det finnes mange børser rundt om i verden hvor privatpersoner, bedrifter og banker utfører en rekke former for aksjehandel.

22. april 2024 av #PENGER / Penger og finans

For å handle aksjer må du tilknytte deg en aksjemegler. Det er forholdsvis enkelt, og en rask prosess som gjøres over internett.

Risiko: Selv om det er både raskt og enkelt å komme i gang med aksjehandel, betyr det ikke at det er enkelt å tjene penger på å handle aksjer. De aller fleste som handler i aksjemarkedet vil oppleve å tape penger, og mange taper mer enn det de noensinne kommer til å tjene. Det er med andre ord en betydelig risiko i aksjehandel, og denne må man forstå før man investerer med egne penger.

Det finnes grovt sett to former for aksjehandel:

  • Langsiktig aksjehandel
  • Kortsiktig aksjehandel

De eksakte definisjonene om hva som er langsiktig og kortsiktig varierer.

Den langsiktige aksjehandelen kan være fra noen uker, til år, og du har også personer som kjøper aksjer uten noen intensjon om å selge på et senere tidspunkt.

Kortsitig aksjehandel er handel som varer i bare noen få sekunder, eller minutter eller timer, eller høyst to-tre dager, alt etter hvordan man definerer.

I tillegg brukes begreper som "handel på mellomlang sikt", altså en aksjehandel som er lengre enn kortsiktig, men med mindre varighet enn en langsiktig handel.

Flere måter å tjene penger på aksjer

Det finnes mange måter å tjene penger på aksjer, her er de viktigste:

  • Utbytte fra aksjer: Selv om du ikke selger aksjen kan du tjene penger på den hvis du mottar utbytte (aksjeutbytte). Det er styret i aksjeselskapet som beslutter om det skal betales ut utbytte, og i såfall hvor stort dette utbytte skal være. Ditt utbytte er tilsvarende den prosentvise andelen av fastsatt utbytte.
  • Tradisjonell aksjehandel er kjøp og salg av aksjer innenfor et gitt tidsrom (langsiktig invstering, kortsiktig daytrading, mellomlang sikt, osv.). Når du kjøper en aksje, betaler du med penger. Når du senere selger aksjen vil du få pengene tilbake til den du selger til. Du kan tjene eller tape på dette salget, alt etter hva du selv kjøpte aksjen for og hva du fikk betalt tilbake når du solgte. I vanlig aksjehandel er oppsiden teoretisk sett ubegrenset, mens mulighetene for tap er begrenset til investeringen.
  • Shorting er en måte å tjene penger på at aksjene faller i verdi. Når du "shorter" så selger du en aksje allerede før du kjøper den. Dette er bare mulig ved å "leie aksjen". Du betaler utleier en fastsatt sum for dette. Når verdipapiret er kjøpt tilbake opphører eierforholdet. Hvis du kjøper tilbake på en lavere gevinst (når aksjekursen har fallt) vil du tjene penger. Shorting innebærer større risiko enn vanlig aksjehandel, og i kombinasjon med giring er dette svært risikabelt. I shorting er oppsiden begrenset, mens mulighetene for tap er ubegrenset og du kan med andre ord påføre deg en enorm gjeld.

Dette trenger du for å handle aksjer

Før du kan begynne med kjøp og salg av aksjer må du ha en VPS konto, en tilknytning til en aksjemegler, og penger til å kjøpe aksjer for.

  • Penger til å kjøpe aksjer: Du trenger ikke mye for å prøve deg, men under 1000 kroner er nok for lite, ettersom det går bort litt til kurtasje (avgift til aksjemegler) for hver aksjehandel. For å leve av aksjehandel må du antagelig ha minst en halv million i startkapital, eventuelt mindre dersom du har svært lave personlige utgifter, eller mer dersom du har større økonomiske forpliktelser.
  • Aksjemegler / kontofører: Utvalget er godt. De fleste store norske banker har tilbud om aksjehandel. Aksjemegler vil informere deg om krav til VPS konto og hvilke dokumenter du må sende inn. Her finnes en liste over nettmeglere.
  • VPS konto er en konto som alle investorer og tradere må ha for at de skal få handle aksjer og grunnfondsbevis, obligasjoner og sertifikater notert på norsk børs.

I tillegg er det selvfølgelig viktig med kunnskap om aksjehandel.

Prøv deg på aksjehandel

Alle som har blitt rik på aksjer, har også opplevd å tape penger på aksjehandel. Det er ikke til å unngå at man taper penger, men hovedbudskapet er å tjene mer enn man taper.

Aksjehandel kan være vanskelig, og det gjelder å forstå risikoen og hvordan man skal handle på en god måte.

Et bra tips er å begynne med en demo eller øvelseskonto. Dette kan du finne hos utvalgte nettmeglere, men ikke alle tilbyr muligheten til en "prøvekjøring" av handelsplattformen.

Gratis demo: Du finner noen utvalgte nettmeglere med gratis demo her. Disse gir deg muligheten til å prøve daytrading og annen handel før du begynner å satse egne penger.

Et tips er å benytte aksjemeglere eller nettmeglere hvor du kan handle i CFD-er (i aksjer, valuta, råvarer, indekser, ETF). Norske kunder kan handle i finansprodukter relatert til norske aksjer og Oslo Børs, og det er anledning til å velge norsk språk. De har en demo av handelsplattformen som du kan prøve før du investerer.

Husk at CFD er girede produkter og kan resultere i tap av hele det investerte beløpet! Trading i girede instrumenter passer ikke for alle, så sørg for at du forstår risikoen før du handler med egne penger.

Valutahandel eller aksjehandel?

Flere som har drevet med aksjehandel har gått over til å drive med valutahandel (Forex), eller driver med valutahandel i tillegg til aksjer.

Valutahandel har en rekke fordeler i forhold til aksjehandel:

Det er bedre likviditet; valutamarkedet er større enn det totale aksjemarkedet; årsaken til kurssvingninger er ofte lettere å identifisere; og mange synes det er mer spennende å handle i valutamarkedet.