Billig mat: 26 tips for billigere matvarer

Noe alle bruker en del penger på er mat. Det er flere måter å spare penger på mat uten å måtte sulte.

billig mat biligst spare penger

Billig mat kan også være god mat. Her er noen tips for å redusere matbudsjettet uten å gå på kompromiss med kvaliteten.

22. april 2024 av #PENGER / Spare penger

Her er noen tips for spare penger på mat, finne billigste mat og drikkevarer, mm:

 1. Grensehandel. Kjøp mat i Sverige. En god del billigere. Harryhandel er ikke lenger så harry som før har vi lest i VG: bare 3 av 10 normenn synes det. Svinesund er et naturlig sted å hamstre billig mat til en brøkdel av prisen i Norge.
 2. Kjøp butikkens egne billigmerker som ligger lavere i pris enn de fleste andre matvarer av samme type. Kvaliteten på billigproduktene kan ofte være like god som de dyrere merkene.
 3. Tilbud. Se etter varer som har nedsatt pris, og handle inn større parti på forbruksvarer med lang holdbarhet som du likevel skal kjøpe etterhvert.
 4. Kundeaviser (tilbudsaviser) gir deg oversikten over tilbud.
 5. Dato-varer som går ut på dagen eller i løpet av noen dager er ofte nedsatt med 50% eller mer.
 6. Frukt og grønnsaker er billig, reduserer søtesuget og hjelper deg med god helse. Er du frisk kan du gå på jobb og utrette mer, få mer overskudd og unngå redusert arbeidsinntekt. "An apple a day keeps the doctor away" heter det, så noen lapper spart til fastlegen blir det også. Det siste nå er "5 om dagen", så ett eple blir kanskje for lite.
 7. Dyrke selv i hagen. Det koster lite å plante noen frø, resten tar naturen seg av.
 8. Bær er rådyrt i butikk. Plukk selv i skogen (blåbær, bringebær, kirsebær, tyttebær, molte -- ps: ikke forbud mot å plukke molte lenger, så lenge det ikke er på annen manns eiendom). Frossen bær er godt i smoothie. 1 time bærplukking i skogen kan gi deg bær som du måtte betalt flere tusen for i butikken!
 9. Drikk springvann så sparer du mye: Helt gratis, og godt for helsen, og kanskje sparer du noen kroner hos tannlegen også. Rent drikkevann i springen er det ikke alle land som har. Dropp dyrt flaskevann som inneholder stoffer fra plastikkflaskene, og noen varianter inneholder stoffer som skader tannemaljen.
 10. Se på kilo-prisen. Da finner du fort ut hva varene egentlig koster. Størrelsen på pakken betyr lite.
 11. Kjøp mer råvarer, mindre ferdigmat. Den beste maten er det du lager fra bunnen av. Billigere er det også i de fleste tilfeller.
 12. Lage maten hjemme i stedet for å spise på restaurant. En middag hjemme kan koste deg 1000% så mye ute, og du har bedre kontroll over hygiene, tilsetningsstoffer, osv. Oppvask er et lite minus, men lag rutiner så går det fort og greit.
 13. Storhandel er best. Du sparer bensinutgifter og tid (tid = penger).
 14. Bruk fryseren! Fyll opp med gode tilbud og kjøp når ting er billigst (matpriser varierer).
 15. Få kvantumsrabatt ved å handle stort. 5 kilo med ris har en langt lavere kilopris enn en liten 500g rispose (Vinninga går opp i spinninga om du kjøper mer enn du klarer å spise før utløpsdato).
 16. Asia sjapper er billigere på enkelte varer, slik som grønnsaker, frukt og eksotiske produkter som ikke er så vanlig i Norge men produkter som brukes daglig i andre land.
 17. Bruk handleliste eller i det minste ha oversikt over hva du har av mat hjemme før du drar ut å handler. Da unngår du å kjøpe for mye, og du unngår å kjøpe for lite slik at du må ut igjen å småhandle senere. Impulskjøp er også lettere å unngå med handleliste.
 18. Spar på middagsrester. En fin kveldsmat, lunch eller mellommåltid, kanskje også middag til neste dag eller i fryseren til en senere anledning.
 19. Matpakke er billigst når den kommer hjemmefra. Du finner mange gode tips til inspirerende matpakker ved å søke på f.eks. "matpakke tips" på nett.
 20. Bæreposer kan du ta med hjemmefra hvis du føler for det. En miljøvennlig handling, men mulig det forstatt blir sett på som litt spesielt eller gjerrig. Det er litt penger å spare på dette, ca. 200 - 800 kroner i året.
 21. Kjøp kun det du trenger. Det er ingen vits å å kjøpe noe som ikke blir spist.
 22. Spis hos venner og bekjente. Du må spandere neste gang, men det er sosialt og minst like bra som å være på restaurant (hvis du har venner som kan å lage mat vel å merke).
 23. Spis mindre hvis du er overvektig. Gå ned i vekt, og slank deg selv og matbudsjettet samtidig.
 24. Handle der det er billigst. I pristester kommer ofte de samme butikkene best ut gang på gang, men man skal også huske på at noen butikker kan ha dyrere varer, men kan ha andre fordeler som til slutt gir en økonomisk fordel. For eksempel kan en lokalbutikk ha dyrere varer, men du slipper å bruke bilen, og resultatet er kanskje at du sparer mer til sammen, selv om prisen på kassalappen blir er noe over de billigste butikkene.
 25. Ikke billigere til enhver pris. Livet hadde vært sørgelig om man bare skulle spise det billigste, til enhver pris. God mat gjør livet enda litt bedre.